Blogi

Kuinka ratkaista startupin tekninen tuotekehitys ei-teknisenä founderina

Samir Abbassi partner MEOM

Asuntovuokrausalusta Fiksuvuokraus.fin perustajat, yrittäjä Henri Haaksiala ja vuokravälittäjäveteraani Kimmo Lehtilä, olivat vuonna 2018 startup-founderille tyypillisen pulman edessä: kuinka alkaa tehdä päätöksiä tuotteen teknisestä toteutuksesta liiketoimintavetoisina yrittäjinä?

Kun tekninen tuotekehitys ei ole oman osaamisen ydintä, on vaikea arvioida, keneltä edes hankkia apua, saati alkaa johtamaan itse teknistä toteutusta. CTO:n rekrytointiin on monia malleja, joista Fiksuvuokraus.fi on ennättänyt kokeilla jo kahta: määräaikainen co-founder-CTO sekä sittemmin konsulttina toimiva interim-CTO. 

Fiksuvuokrauksen taustalla toimivan Dwellet Oy:n toimitusjohtajana ja tuoteomistajana Henri Haaksialan kokemukset tästä, kolikon kummankin puolen parhaita piirteitä yhdistelevästä mallista ovat olleet hyviä. Startupin polttavimmat tekniset kysymykset on saatu ratkaistua ilman raskasta kulurakennetta tai yrityksen omistajuutta yhä pienempiin palasiin pilkkovaa osakasmallia. 

Bisneksen validointi eli onko meillä maksavia asiakkaita

Startup-taipaleen alussa Fiksuvuokrauksen resurssit ohjattiin ehkä sen perustavimman kysymyksen ratkaisuun: ostaako tätä palvelua kukaan

Fiksuvuokrauksen asema markkinoilla on ammattivuokra-asunnonvälittäjien ja omatoimisesti asuntoa tarjoavien välimaastossa. Fiksuvuokraus on selvästi edullisempi vaihtoehto kuin asunnonvälittäjä, mutta kuitenkin maksullinen palvelu verrattuna nimelliskustannuksilla esimerkiksi Tori.fissä kämppäänsä tarjoaviin. Lopulta osoittautui, että asiakkaita alkoi tulla kummastakin segmentistä. 

Itse tuote tässä liiketoiminnassa on Fiksuvuokraus.fin alusta, joka automatisoi vuokravälityksen uudenlaiseksi työkaluksi vuokranantajille, jotka saavat samalla yhdestä palvelusta kaiken tarvitsemansa verkkonäkyvyyden. 

Teknisen johtajan tarve iski PoC-vaiheessa

Fiksuvuokrauksen MVP-versio toteutettiin valmisteemaisen WordPress-sivuston avulla. Tätä oli edeltänyt Proof of Concept -vaiheen rautalankamallinnus palvelusta sekä toiminnallisuuksien virittely Zapier-integraatiolla, mutta pian kävi harvinaisen selväksi, että purkkavirityksillä palvelua ei skaalata, vaan tiimiin tarvitaan teknistä kehitystä johtava asiantuntija.

Fiksuvuokrauksen perustaja-kaksikolla kävi sen verran tuuri, että sopiva co-founder-CTO löytyi lopulta omien verkostojen kautta. Tätä ennen oltiin ennätetty kokeilla yhtä sun toista. Hakusessa oli seniortason sovelluskehittäjä, mutta näitä on yhtä helppo bongata kuin yksisarvisia. 

Mitä tehdä, jos omasta verkostosta ei löydy CTO-ehdokasta? Me voimme auttaa.

Rekrytoinnin vaikeutta kuvastaa Henri Haaksialan kertoma kokemus tech leadin etsinnän ajalta, Espoon Otaniemessä, Startup Saunalla järjestetystä tilaisuudesta, jonka “60 osallistujasta 50 oli pitchaamassa omaa yritystä, ja 30 näistä etsi tech-osaajaa alkuvaiheen startupiin”. 

CTO:n etsintä ajoittui samaan vaiheeseen, kun yrittäjät hakivat Business Finlandilta kasvuun tarkoitettua Tempo-rahoitusta. Mukaan co-founderiksi liittynyt tekninen johtaja sitoutui yritykseen kahdeksi vuodeksi osa-aikaisella mallilla, jolla varmistettiin ennen kaikkea onnistunut kriittisen tärkeä tuotekehityksen mallin pystyttäminen .

Teknisen ostamisen dilemma

Kun startup-perustajan osaaminen painottuu liiketoimintaan, on ongelma jo siinä, että oma asiantuntemus ei riitä arvioimaan teknistä toteutusta tarjoavien konsulttipalveluiden laatua, tai rekrytoitavien osaamista. Tech-leadin puuttuminen on niin tyhjentävä ongelma, että sen takana odottavat tehtävät eivät nouse edes listalle.

Riskit kummittelevat yrittäjän mielessä. Ilman ostovarmuutta nousee pelko sitoutumisesta huonoon diiliin vääränlaisen konsulttitoimiston kanssa: joko tarjotaan aivan väärän mittaluokan toteutuksia tai liian epämääräisiä sopimuksia. 

Vasta innovaatioseteli takataskussa Fiksuvuokrauskin törmäsi insinööritoimistojen tarjouksiin, jossa toteutusbudjetti huiteli 150 000 eurossa. Toista ääripäätä edustivat avoimen valtakirjan yhteistyömallit, joissa konsulttitoimisto kertoi lähinnä tuntitaksansa.

Kun Fiksuvuokraus oli löytänyt CTO:nsa, hoitui ensimmäisen junior kehittäjänkin rekrytointi jo jouhevasti. Tällä tiimillä päästiin liikkeelle tuotteen kehittämisessä. Alussa palvelun virkaa toimittavan verkkosivusto tehtävä oli kerätä sekä myynnin että markkinoinnin liidejä

Tuoteomistajana Henri Haaksiala on kokenut CTO:n arvon luotettuna sparraajana. Hän osaa kertoa, kuinka teknisessä toteutuksessa päästään A:sta B:hen, selittää auki ongelmia ja välittää tuoteomistajan visiota tekniselle tiimille sopivina konkreettisina tehtävinä.

Interim-CTO vaihtoehtona palkkaukselle tai osakkuudelle

Kahden vuoden määräajan lähestyessä Fiksuvuokrauksen johto alkoi selvitellä vaihtoehtoja teknisen tuotekehityksen johtamiselle. Ratkaisu tuli tällä kertaa sijoittajien suunnalta. Eräs Dwelletin hallituksen jäsen ehdotti konsulttimallilla toimivaa Interim-CTO:ta, josta hänellä oli ollut hyviä kokemuksia sijoitussalkkunsa eräässä toisessa yhtiössä.

Suositellulla CTO:lla oli kokemusta etätiimien rakentamisesta hyödyntäen ulkomaisia devaajia. Tämä tarjosi kaivattua joustoa Suomessa tiukassa istuvien kehitysresurssien hankinnassa.

Suosituksen pohjalta konsulttiostona hoidettu CTO-palvelu on hyvä keino välttää myös aina vain uusilla osakkuusporkkanoilla toteutettu johtotason rekrytointi, jossa firman omistajuus pilkotaan yhä pienempiin osiin. Tämä oli Haaksialan mukaan pätevä malli aivan startupin alussa, mutta nyt siitä ollaan jo kasvettu ulos.

Dwelletin hallituksessa istuvan sijoittajan suositus oli sen verran vahva, että se poisti epäilyksiä paperilla hieman riskaabelilta tekemisen mallilta. Fiksuvuokraus lähti yhteistyöhön uuden iCTO:n kanssa ja tähän saakka kokemus on ollut erinomainen. 

CTO on yrittäjän tekninen tuki ja turva

Interim-CTO toimii linkkinä tuoteomistajan ja teknisen tiimin välissä. Haaksialalle hyödyt ovat kiistattomat. Paitsi että ilman CTO:ta startup olisi teknisen kehityksen johtamisen osalta taas lähtöruudussa, on iCTO onnistunut nopeuttamaan uusien ominaisuuksien lisäämistä palveluun sekä pitämään kehityksen backlogin aisoissa näkemyksellisellä suunnittelulla.

Teknisen johtajan arvoa Haaksiala peilaa muun muassa startupin alkupäiviin, jolloin hän piirteli yhdessä partneri Kimmo Lehtilän kanssa prosessimalleja valkotaululle. Tekniikalle näiden esittäminen tuotti enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Nyt palvelua mietitään kokonaisuutena ja tekninen toteutus määritellään pienissä osissa. Yksittäisen kehittäjän ei tarvitse edes nähdä koko kuvaa, vaan vastuu siitä on CTO:lla.

Tunnetasolla osaava tech lead tuo yrittäjälle luottavaisen fiiliksen. On helppo ymmärtää, missä mennään tuotekehityksen osalta ja käytännön työt on hyvin organisoituna. Kuinka pitkälle tuotetta ja bisnestä skaalatessa voidaan mennä interim-CTO-mallilla on asia, johon Haaksiala ei osaa antaa tyhjentävää vastausta, mutta jos hänen pitäisi tehdä nyt kaikki yrityksensä osalta uudestaan, niin hän tekisi sen tällä samalla mallilla.