Blogi

Markkinointi

Pienellä oivalluksella 10-kertaiseen konversioon

Petja Savoila, markkinointi MEOM

Rakensimme verkkosivuillemme laskurin, joka kertoo kuinka paljon mobiilisovelluksen toteuttaminen maksaa, mutta vasta kun oivalsimme mihin järjestykseen liidinkeräysputken palikat kannattaa asettaa, aloimme toden teolla hyötyä tästä uudesta markkinoinnin tehotyökalusta. 

Tuotekehityksen kustannusten hahmottaminen ei aina ole ihan helppoa puuhaa, etenkään jos se ei osu omalle ydinosaamisen alueelle. 

Auttaaksemme potentiaalisia asiakkaita, joilla on idea mobiiliapplikaatiosta, mutta ei vankkaa kokemusta sovellusprojektin läpi viemisestä, loimme verkkosivuillemme laskurin, jonka avulla voit saada summittaisen käsityksen sekä projektin osista, mutta ennen kaikkea kustannuksista.

Tämän kerrassaan mainion laskurin julkaisun hurmoksessa emme tulleet miettineeksi aivan viimeisen päälle, että mihin järjestykseen laskurin operoinnin työvaiheet kannattaa asettaa. Mobiilisovelluksen toteuttamisen kustannusten arvioinnin lisäksi laskurin olisi tarkoitus tuottaa meille laadukkaita liidejä, eli mobiilisovelluskehitystä harkitsevien organisaatioiden yhteystietoja.

Ongelma

Pulma piilotteli siinä, että tarjosimme laskurin tuloksen ennen kuin olimme kysyneet sitä tuiki tärkeää sähköpostiosoitetta. Yhteystiedon luovutettuaan käyttäjä saisi eritellymmän kustannusarvion sähköpostiinsa. Oletimme virheellisesti, että laskurin käyttäjät kokisivat tämän yksityiskohtaisemman raportin niin tärkeäksi, että totta kai he antaisivat yhteystietonsa. 

Väärin oletettu. Käyttäjiä kiinnosti ennen kaikkea summittainen nopea arvio, joka kertoo sen, että olenko sovellusprojekteineni toteuttamiskelpoisella raiteella, vai eksymässä höyrähtäneiden hankkeiden hautausmaalle.

Tämä johti siihen, että tarjoamamme ilmainen näyte kyllä kelpasi, mutta sen jälkeen sanottiinkin kiitos ja näkemiin, konversioiden tipahdellessa verkkaisesti kuin vuotavasta hanasta. Tuo hana piti saada auki ja sassiin.

Käyttäjiä kiinnosti ennen kaikkea summittainen nopea arvio, joka kertoo sen, että olenko sovellusprojekteineni toteuttamiskelpoisella raiteella.

Ratkaisu

Markkinointityökalun nihkeää toimintaa tarkastellessamme tajusimme ongelman heti kättelyssä. Kyse oli enemmän siitä, millä tavalla halusimme ratkaista sen.

Tuumasimme, että paras tapa optimoida käyttäjäputki konversioiden osalta on antaa käyttäjän tehdä laskurin kysymykset loppuun ja pyytää sitten sähköpostiosoitetta. 

Vasta kun lomake on täytetty ja lähetetty, saa käyttäjä mobiilisovelluksen toteuttamisen kustannusarvion ruudulle sekä samalla tarkemman raportin sähköpostiinsa. Oletuksena oli, että 7-portaisen kyselyn aikana potentiaalinen asiakas saa vahvistuksen asiantuntijuudestamme, jolloin myös laskurin tuottamalla loppusummalla on erityistä painoarvoa, jota ilman ei tässä vaiheessa halua enää jäädä.

Tulokset

On myönnettävä, että positiivinen tulos yllätti jopa meidät itsemme. Mobiilisovelluksen hintalaskurin konversioprosentti 10-kertaistui!

Laskuri tuotti vain muutamassa viikossa enemmän yhteystietoja, kuin edellisen neljän kuukauden aikana yhteensä. Tosin tämä ei ollut vain puhtaasti optimoidun putken ansioita, vaan teimme säätöä myös laskurin laskeutumissivulle ohjattuun liikenteeseen. Siitä lisää vielä tuon seuraavan väliotsikon alla.

Prosenteissa mitattuna konversio oli peräti 16,4%, kun aiemmin vastaava luku oli 1,7%, kaikista laskurin etusivulle saapuneista. Onnistuimme myös tiputtamaan laskeutumissivun bounce raten, eli välittömät poistumiset 54 prosentista noin 35 prosenttiin.

MEOM sovelluslaskurin funneli ennen muokkausta.

Käyttäjän putkea koskeva tilasto ei ensimmäisen neljän kuukauden osalta kertonut kovin mairittelevaa tarinaa. Liikenteen määrä oli vaatimaton, bounce rate laskeutumissivulla yli 50 pinnaa ja konversioprosentti vain 1,7 – valtaosan käyttäjistä häipyessä laskurin tarjoaman loppusumman saatuaan.

MEOM sovelluslaskurin funneli muokkauksen jälkeen.

Kun muutimme laskuriputken vaiheiden järjestystä ja aloimme oikeasti kohdentaa mainontaa, alkoi tapahtua: bounce rate tipahti 34,8 prosenttiin, ja vaikka 3/4 jätti yhteystietojen luovuttamisen kohdalla leikin kesken, ponnahti konversioprosentti huikeaan 16,4 prosenttiin.

Saapuvan liikenteen ongelma 

Laskuria vaivasi myös toinen ongelma: sen pariin etsiytyneet ihmiset eivät olleet konversioiden kannalta sitä parasta A-ryhmää. Toisin sanoen, käyttäjäputken alkupäähän hortoili sekalaista seurakuntaa, jotka hetken renkaita potkittuaan häipyivät toisaalle. Tämä oli niin ikään korjattava.

Olimme ohjanneet laskuriin liikennettä turhan tehottomasti suunnatun Google-mainonnan avulla. Maksoimme pahimmillaan 25 euroa yhdestä klikkauksesta. Näistäkin valitettavan moni paljastui kävijöiksi, jotka etsivät jonkin yrityksen olemassa olevaa sovellusta. Tämä näkyi mainonnan kautta tulleen liikenteen korkeana poistumana (82,43%).

Mainonnan paremman kohdentamisen ansiosta klikkauskohtainen hinta laski yli kymmenellä eurolla, klikkausprosentin 4-kertaistuessa 12 prosenttiin. Ennen kaikkea tavoitimme tehokkaammin laskurista kiinnostuneet: nyt mainonnan kautta tulleiden kävijöiden välitön poistumisprosentti oli pyöreä nolla. 

Kun sivuille saatiin nyt laadukasta liikennettä, valjastimme myös Facebookin algoritmit tehokkaaseen käyttöön. Pystymme nyt kohdentamaan Facebook-mainontaa samankaltaisille käyttäjille kuin ne, jotka ovat päättäneet tehdä laskurin loppuun asti. Tämän ansiosta konversioprosentti on jatkanut kasvuaan, tuoden meille entistäkin laadukkaampia liidejä.

Pudotimme mainonnan kautta tulleiden bounce raten 82 prosentista nollaan.